Home / Uncategorized / Barzani’nin Devletleşmesi Bir Tehdit Unsuru Olabilir Mi?

Barzani’nin Devletleşmesi Bir Tehdit Unsuru Olabilir Mi?

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin, bağımsız bir Kürt Devleti kurma süreci için almış olduğu Referandum kararından sonra… Türkiye, İran ve Irak dışında, diğer ülkelerden olumsuz bir tepki gelmedi.

Bilakis örtülü de olsa destek içeren açıklamalar ve sürecin ilgiyle izlenmesi… meselenin bölgesel olduğu kadar uluslararası hal aldığını göstermekte.

Peki bu olumsuz tepkilerin nedeni ne?

Sünni olan Barzani’nin kuracağı bir Kürt Devletinin… Orta Doğu’da büyük rol oynamaya çalışan İran’ın gerek siyasi, gerekse mezhepsel olarak işine gelmediğini biliyoruz.

Irak Anayasasının 140. Maddesinde Kuzey Irak Kürtlerinin Referandum Hakkı yer almasına rağmen bu hakka karşı çıkarak olumsuz tepki göstermesi Irak Hükümetinin mezhepsel yaklaşımı ve samimi olmayışının bir ifadesidir.

Ülkemize gelince…

Çok değil bundan 15 yıl öncesine kadar Kürt denince… potansiyel bir tehdit algısı vardı Türkiye’de.

Suçlu-suçsuz ayrımı yapmaksızın herkesi aynı kefeye koyan bir politika hâkimdi… ve bu anlayış bazı kesimlerin ekmeğine yağ sürüyordu.

Ak Partinin iktidarı sonrası yapılan politika/paradigma değişikliğiyle… Devlet şefkat elini vatandaşına uzatarak… PKK’ya mesafe koyan Kürtleri ayırmak suretiyle, her Kürt potansiyel suçlu… algısını kırmayı başardı.

Aynı şekilde daha önce kırmızı çizgi dediğimiz Kuzey Irak Politikası değiştirilerek, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile dostane ilişkiler kuruldu.

Bu yaklaşımla… oluşan büyük bir memnuniyet sonucu… Ak Parti sempati kazanıp, Kürtleri yanına çekti.

16 Nisan Halk Oylamasında Kürtler evet yönünde, sonucu etkileyen bir rol aldılar. Bu sonuç da Sn. Erdoğan’ın yüzünü güldürdü…

Bunca deneyime rağmen;

Meseleyi bir Kürt Fobisi haline getirerek… şu ana kadar hiç zarar görmediğimiz müttefikimiz… ekonomik ve siyasi iş birliği yaptığımız komşumuz… Barzani’yi, kuracağı Kürt Devletini bir tehdit unsuru olarak algılamak/görmek ne kadar doğru olur?

Tepki verilmesi ve devam etmesi… o eski politikalara dönüş olmuyor mu?

Bu da ülkemizdeki Kürtlerde de olumsuz bir etki yaratmaz mı?

Her ülkenin kendine özgü demografisi, siyasal durumu, ekonomisi, kültürel yapısı ve şartları vardır.

Kürtlerin isteği, düşüncesi ve talepleri yaşadığı ülkenin durumu, şartları ve halkının yapısına göre farklılık gösterebiliyor.

Bu talepler demokratik, hak-hukuk çerçevesinde olduğu ve ülkemize tehdit oluşturmadığı sürece… endişe duyulmasına gerek var mı?

Karar vericiler… ülkenin durumunu, şartlarını göz önünde bulundurarak halktan gelen demokratik talepleri yerine getirmek için… halkın iradesi doğrultusunda hareket etmek durumundadır.

Kürtler;

Dünyanın pek çok yerinde…

Sadece Doğu-Güneydoğu’da değil, ülkemizin her köşesinde, her ilinde, her yapısında varlar.

Hatta en büyük Kürt şehrinin Diyarbakır değil, Erbil değil, İstanbul olduğu söylemi/realitesi… artık klasik hale gelmiş durumda.

Türkiye’de yaşayan Kürtlerin kahir ekseriyeti ülkenin bütünlüğünden yana, beraber yaşama arzusu içinde… ve bu arzu çeşitli kamuoyu araştırmaları sonucunda ortaya konarak kanıtlanmıştır.

Ancak…

Kuzey Irak ile ilgili süreçte, ırksal ötekileştirme yaklaşımı söz konusu olursa… Kürtlerde bir duygusal kırılmayı tetikleyebilme ihtimalini göz ardı etmemek gerekir.

Bana göre,

Bu tepki bir Ak Parti bakış açısı (kaynaklı) değil…

Kürtler ile Ak Partinin arasını bozmaya hizmet edebilen, başka kesimlerin ekmeğine yağ süren bir tepki olarak değerlendirmekte yarar vardır.

Sn. Erdoğan’ın bu durumu görerek… Kürtleri kucaklayan bir politika izleyebileceğini düşünüyorum.

Allah’a emanet olun.

 

Burhan İSEN

21. Dönem Milletvekili

About Burhan İsen

Eczacılık Fakültesi, Hukuk Ön lisans İle İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Mezunu...Halkla İlişkiler Öğrencisi, Siyasetçi, Yazar... Yitemder Başkanı İş Adamı ve 21. Dönem Milletvekili.

Check Also

Ramazan Ayını Anlamak…

Ramazan;  inanç toplumsalında birleşme… İhtiyacı olan insanları düşünmenin daha da önemsendiği, toplumsal değerlerin, sevginin, saygının …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir