Home / Genel / Toplumsal Sorumluluk Duygusu…

Toplumsal Sorumluluk Duygusu…

İzninizle yazıma iki soruyla başlamak istiyorum.

Öncelikle güvenli, huzurlu, mutlu ve kaliteli yaşamak istiyor muyuz?

Bunlar ile birlikte,

Demokrasinin tüm ilke, kurum ve kurallarının egemen olduğu, barışık bir toplumda yaşamayı arzuluyor muyuz?

Eğer cevabımız evet ise…

Çözüm bizim elimizde, hepimizin elinde: Elimizdeki anahtar “Toplumsal Sorumluluk Duygusu” ve ona uygun davranışlarımızdır.

Dünyaya geldiğimiz andan yaşamamızın sonuna kadar devam eden bir dizi görev ve zorunluluklarımız vardır.

Bireyin öncelikle kendi hayatına karşı, sonrada yaşadığı ülkeye/çevreye/topluma karşı üstlenmek zorunda olduğu sorumluluklar…

Başkalarının haklarına saygı gösteren… kendi davranışlarının sonucunu kabullenen, empati yapabilen insan… toplumda sorumluluk bilincine sahip olarak kabul görür.

Sorumluluk bilinci genetik olmayıp… sonradan kazanılıp aile eğitimi ile oluştuğu bilinmektedir.

Buradan hareketle aile eğitiminin ne kadar çok önemli olduğu aşikârdır.

Şöyle ki,

Okuyarak bilgili, birikimli ve liyakatli bir vatandaş olarak… Topluma, ülkeye, insanlığa nasıl yararlı/faydalı olabileceğimi; çevreye nasıl davranılmasının gerektiğini, sevgiyi, saygıyı, empatiyi, hoşgörüyü, sorumluluk bilincini… ailemden/babamdan aldığım eğitimle öğrendiğimi… ben şahsen çok rahatlıkla söyleyebilirim.

Empati duygusunun gelişmediği bireylerde/toplumlarda bencillik ve umursamazlık ihtimalinin çok yüksek olduğu görülebilmektedir.

Bu durumda yaşanılan ülkenin sadece kendilerine sunduğu nimetler ve yaşam alanı ön plana çıkmış olur.

 

Oysa gelecek kuşaklar, yan yana yaşadığımız komşularımız, çevremizdeki insanlara karşı hal ve hareketlerimiz de bizim sorumluluk alanımızdadır.

Unutmayalım,

Bireyin topluma/ülkeye karşı sorumlulukları ne kadar varsa toplumun/ülkenin de bireye karşı sorumlulukları vardır.

Daha iki gün önce İzmir’de yaşanan terör saldırısında kendini feda ederek şehit olan kahraman polisimiz Fethi Sekin’in büyük bir felaketi önlemesi… sorumluluk bilincinin örneğidir.

Bu ve bu gibi kahramanlarımıza… ailelerine ülke olarak, toplum olarak sahip çıkmak da sorumluluğumuz, zorunluluğumuzdur.

Mekânı cennet olsun.

Bu bağlamda;

Bulunduğu ortamda güvenli ve huzurlu yaşamak için her bireyin sorumluluk bilinciyle ülkeye/ topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmekle mükellef olduğu bilinmelidir.

Memleketi ben mi kurtaracağım,  bana ne… demeyip;

 

Ülke ve toplum yararına neler yapabilirim? Toplumsal meselelere çözüm üretmek adına nasıl bir katkı sunabilirim?  Sorularını kendimize sorabilmek ve gereğini yerine getirmek… Toplumsal sorumluluğun gereğidir; diye düşünüyorum.

 

Allah’a emanet olun.

Burhan İSEN

21.Dönem Milletvekili

About Burhan İsen

Eczacılık Fakültesi, Hukuk Ön lisans İle İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Mezunu...Halkla İlişkiler Öğrencisi, Siyasetçi, Yazar... Yitemder Başkanı İş Adamı ve 21. Dönem Milletvekili.

Check Also

SİYASETTE FETÖ TEMİZLİĞİNİN YOLU SEÇİMDEN GEÇER…

FETÖ’nün siyasi ve üst düzey bürokrasi ayağına dokunulmuyor polemiği… aslında uzun zamandır çeşitli kesimler tarafından …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir